Agua en el suelo agrícola

Art.04. Diferències entre Adobs Orgànics, Òrgaminerals i Químics. Descripció. Part 1.

Quines diferències existeixen entre un fertilitzant orgànic, un fertilitzant òrgan-mineral i un fertilitzant químic? Com qualsevol cosa d’aquest món, tot té avantatges i inconvenients, que intentarem analitzar en aquest i posteriors articles.

Adobs Orgànics

Propiedades abonos orgánicos

Origen Natural: Els abonaments orgànics es deriven de fonts naturals, com a fem animal, compost, restes de cultius, farina d’ossos, guano d’ocells, entre altres materials orgànics

Alliberament Lent de Nutrients: Els nutrients en els fertilitzants orgànics estan adsorbidos per la matèria orgànica. Aquests necessiten ser descomposts per microorganismes del sòl per a ser adsorbidos per les plantes, la qual cosa resulta en un alliberament lent i gradual de nutrients.

Millora l’Estructura del Sòl: Aquests fertilitzants també milloren l’estructura del sòl en augmentar el seu contingut de matèria orgànica, la qual cosa promou la retenció d’aigua i nutrients, així com l’activitat microbiana beneficiosa.

Increment de l’activitat biològica: La incorporació de Matèria Orgànica en el sòl a través dels abonaments orgànics incrementa l’activitat biològica del sòl, afavorint la competència a patògens i el desbloque de nutrients ja existents en el sòl.

Combinació NPK i microelements: Els Fertilitzants orgànics aporten nivells baixos de NPK, però al seu torn, aporten grans quantitats de microelements. El problema és que la relació de NPK no s’adapta a les necessitats del cultiu.

Adobs ÓrganMinerals

diferencias abono y fertilizante

Combinació de Components Orgànics i Minerals: Els fertilitzants organominerals són una mescla de components orgànics i inorgànics. En general, contenen matèria orgànica com a compost, juntament amb minerals essencials com a nitrogen, fòsfor i potassi en formes solubles.

Equilibri entre Alliberament Ràpid i Lent: Aquests fertilitzants ofereixen l’avantatge d’un alliberament equilibrat de nutrients, combinant l’alliberament ràpid de nutrients inorgànics amb l’alliberament gradual de nutrients orgànics.

Millora de la Fertilitat del Sòl: Igual que els fertilitzants orgànics, els fertilitzants organominerals també poden millorar la fertilitat del sòl en augmentar el seu contingut de matèria orgànica i promoure l’activitat biològica del sòl.

Major Control de la Nutrició de les Plantes: A causa de la seva composició mixta, els fertilitzants organominerals brinden un major control sobre la nutrició de les plantes en comparació amb els fertilitzants orgànics purs.

Major Flexibilitat i Control: Els fertilitzants organominerals ofereixen als agricultors una major flexibilitat i control sobre la nutrició de les plantes, ja que poden ajustar-se segons les necessitats específiques dels cultius i les condicions del sòl.

Increment de l’activitat biològica: En els fertilitzants òrgan-minerals procedents de compostos incrementa l’activitat biològica del sòl, afavorint la competència als patògens i el desbloqueig de nutrients ja existents en el sòl.

Combinació NPK i microelements: Els abonaments òrgan-minerals aporten equilibris NPK adaptats al cultiu i al seu torn aporten grans quantitats de microelements, realitzant una fertilització més equilibrada.

 

Taula Comparativa entre els adobs orgànics, fertilitzants organominerals i fertilitzants químics

Inprog comparativa fertilizantes

Adobs Químics

Síntesi Química: Els fertilitzants químics són productes sintetitzats mitjançant processos químics industrials. En general, contenen nutrients en formes solubles fàcilment absorbibles per les plantes, com a nitrat d’amoni, fosfat diamònic, sulfat de potassi, entre altres.

Alliberament Ràpid de Nutrients: Aquests fertilitzants proporcionen un alliberament ràpid i concentrat de nutrients, la qual cosa permet una ràpida resposta de les plantes després de l’aplicació.

Major perduda de nutrients: Els fertilitzants químics per la seva alta solubilitat  poden lixiviar fàcilment, perdent-se els nutrients en capes profundes i  augmentant el risc de contaminació del sòl i de l’aigua subterrània si s’utilitzen en excés o si no s’apliquen correctament.

Efecte a curt termini: Encara que els fertilitzants químics poden proporcionar una resposta ràpida en termes de creixement i rendiment de les plantes, el seu efecte tendeix a ser a curt termini i poden contribuir a la degradació a llarg termini de la salut del sòl i a la contaminació ambiental.a.

diferenicas entre fertilizante quimico y orgánico

Primeres Cloncusions

  • Adobar únicament amb fertilitzants orgànics no cobreix les necessitats totals del cultiu. NPK desequilibrat i, en molts casos, massa lents.
  • Abonar únicament amb fertilitzants químics no cobreix les necessitats totals del cultiu. Només aportem NPK però cap microelement. Es genera una nutrició descompensada.
  • Una fertilització global del cultiu necessita els abonaments químics + abonaments orgànics.
  • Els adobs òrgan-minerals reuneixen beneficis dels abonaments químics i orgànics en un sol producte.
  • Els adobs organominerals aporten un NPK adaptat al cultiu i una gran quantitat de microelements que equilibren la nutrició del cultiu.
  • Els adobs organominerals aciliten el maneig i la gestió del cultiu.

 

Llegeix la  nostra segona part d’aquest article

En próximos artículos analizaremos las ventajas y las desventajas de cada grupo de fertilizantes. También analizaremos en qué casos están más indicados.

©2023 INPROG SLU. Todos los derechos reservados

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
error: Content is protected !!
×